Nu vrei sa platesti noua taxa auto? Cum s-o fenteziNu vrei sa platesti noua taxa auto? Cum s-o fentezi

Imprimare E-mail
18 decembrie 2011

Noua taxa auto arunca, deja, in aer viitorii vanzatori, dar si cumparatorii de masini. Astfel, potrivit noii legi, votata joi de deputati, vor plati, pe langa romanii care-si aduc masini din strainatate, si cei care vor cumpara o masina gata inmatriculata in tara inainte de 1 ianuarie 2007, cand nu se achita nici un fel de taxa de poluare.

Click! iti spune 3 metode prin care fentezi noua taxa auto.

Inmatricularea in Bulgaria

Soferii romani care vor sa scape de taxele mari din Romania pot opta pentru inmatricularea la sud de Dunare.

In Bulgaria, totul dureaza o zi, iar preturile, indiferent de cat de veche este masina, se situeaza in jurul sumei de 500 de euro.

Si taxele platite anual sunt mult mai mici. Insa, masina va fi in proprietatea unei firme sau persoane fizice din Bulgaria. Romanul este doar uti­­­­­­­­­­­­­­­­lizatorul acelui vehicul.

Avantaje

Taxe mai mici 4 durata scurta 4 testele la care este supusa masina nu sunt elaborate 4 nu conteaza vechimea masinii ,ci doar ca aceasta sa fie functionala in momentul verificarii.

Dezavantaje

Masina va avea un numar de inmatriculare bulgaresc 4 trebuie sa treci granita anual pentru plata impozitelor si asigurarii 4 masina intra in proprietatea unei firme sau persoane fizice din Bulgaria.

Vanzarea fara contract

Romanii care vor sa-si cumpere o masina second-hand, dar pentru care nu s-a platit taxa de poluare, pot opta sa o achizitioneze fara contract, pentru a nu fi pusi la plata. Astfel, vanzarea se face la mica intelegere, proprietar ramane in continuare "vanzatorul".

Avantaje

Cumparatorul nu plateste taxa auto la achizitionarea masinii daca pentru aceasta nu s-a mai platit inainte taxa 4 vanzatorul nu mai trebuie sa scada din pret pentru a scapa de masina.

Dezavantaje

Vanzatorul este in continuare proprietar al autoturismului 4 cumparatorul se poate trezi oricand lasat fara masina 4 vanzatorul e platitorul taxelor, pe acte 4 amenzile vin tot la adresa proprietarului.

Contractul de comodat

Aceasta modalitate este in avantajul cumparatorului pentru ca nu va mai achita nici o taxa. Prin acest tip de contract, vanzatorul da spre folosinta temporara si gratuita masina. Contractul poate fi prelungit, iar pe perioada lui cumparatorul poate circula fara probleme.

Avantaje

Cumparatorul nu va plati nici un fel de taxa atunci cand intra in posesia masinii 4 vanzatorul ramane proprietar si poate intra din nou in posesia ei la terminarea contractului.

Dezavantaje

Cumparatorul nu devine proprietar, ci este doar utilizator al masinii 4 vanzatorul trebuie sa plateasca in continuare impozitele 4 amenzile vin tot pe adresa vanzatoului pentru ca el e proprietar.

Avocatul Gheorghe Piperea: Si noua taxa este ilegala!

Cu toate ca autoritatile ne spun ca la redactarea noii legi a taxei de poluare au luat in considerare atentionarile venite de la europeni, ba mai mult, ca ar fi avut ajutor din partea unor experti ai Curtii Europene de Justitie, avocatii din Romania spun ca tot se incalca drepturile proprietarilor de masini.

"Aceasta noua taxa este la fel de ilegala ca si cea de pana acum, lucru demonstrat si de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si de Curtea Europeana de Justitie in nenumarate randuri. Autoritatile nu au facut decat sa schimbe anumite prevederi. Mai mult, este retroactiva, si se va aplica masinilor aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007, cand se plateau taxe vamale. De asemenea, noul act normativ rapeste dreptul de a dispune de masina", ne-a explicat avocatul Gheorghe Piperea.

Astfel, romanii care au platit taxa auto pana acum au o singura sansa: sa-si ceara banii inapoi in instanta. Si cum Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca taxa auto nu mai trebuie incasata, acestia vor avea sanse reale de castig.

Mai mult, si cei care au primit pana acum un verdict negativ intr-un proces pot cere revizuirea sentintei, in baza deciziei Curtii Supreme.

Numai la taxe le sta gandul!

Catalin Sfetcu, 43 de ani: "Taxele sunt bune atat timp cat sunt gandite cum trebuie si nu asa pe fuga ca sa scapam de amenzi. Au modificat legea asta de atatea ori incat nu ne mai mira cu nimic. O sa ajunga sa fie taxa mai scumpa decat masina".

Ciobanu Dumitru, 47 de ani: "E cam discriminatorie noua formula pentru ca nu e normal sa platesti o taxa de prima inmatriculare in conditiile in care masina este deja inscrisa in Romania. Trebuiau sa o lase asa sau s-o scoata".

Duta Ion, 47 de ani: "Nu e normal sa ma puna sa platesc taxa de inmatriculare daca eu vreau o masina din tara. Lor numai la taxe le sta gandul. Eu acum ar trebui sa scad pretul sa-mi pot vinde masina, daca vreau sa mi-o cumpere cineva".

Badiu Petrica, 74 de ani: "Platim atat de multe taxe incat ne-am plictisit. O sa ajungem sa platim si ca respiram. Asa ca nici aceasta nu este tocmai normala pentru ca atat timp cat justitia europeana a dat un verdict acesta ar trebui stabilit".

 

 

 » vezi articolul original


sursa:


 Navigare: Stiri auto » Nu vrei sa platesti noua taxa auto? Cum s-o fentezi

 Cele mai noi stiri
»  In ce ordine vor trece vehiculele prin intersectia prezentata?
»  Ce a patit un sofer din Bucuresti dupa ce si-a parcat masina pe trecerea de pietoni
»  Care este ordinea de trecere a autovehiculelor, daca ajung simultan in intersectie?
»  Plata impozitelor auto ar putea fi conditionata de plata RCA
»  Tu stii daca autocamionul poate patrunde in intersectie?
»  Wow! Ce tare arata Trabantul pompierilor din Onesti
»  Lovitura pentru posesorii de autoturisme privin polita RCA
»  Cine aprodus primul automobil 100% romanesc?
»  Tu stii daca autocamionul poate patrunde in intersectie?
»  "Minune" la pompa: motorina e sub 4 lei!
»  Ai gasit bani lipiti de stergator? Nu-i lua, s-ar putea sa patesti ceva ingrozitor
»  Incredibil! Cum se poate fura o masina folosind o banala moneda
Stiri auto Nu vrei sa platesti noua taxa auto? Cum s-o fentezi