Utilitarele scapa de taxa de inmatriculareUtilitarele scapa de taxa de inmatriculare

Imprimare E-mail
07 decembrie 2006

O prevedere a Normelor de aplicare a Codului fiscal scoate vehiculele utilitare de sub incidenta taxei de inmatriculare. Microbuzele, autocarele si camioanele nu vor intra sub incidenta noii taxe speciale de inmatriculare ce va fi introdusa de la 1 ianuarie, arata forma finala a Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata de Ministerul Finantelor.

Codul fiscal votat in iulie de Parlament prevedea initial ca sub taxa speciala de prima inmatriculare erau autoturismele si autovehiculele, inclusiv comerciale, cu exceptia celor special echipate pentru persoanele cu handicap.

Normele metodologice publicate marti de Finante scot insa de sub taxa autovehiculele din categoriile M2 (microbuze), M3 (autobuze), N2 (autoutilitare, autospeciale, autospecializate), cu masa totala maxima autorizata peste 7,5 tone si N3 (autoutilitare, autospeciale, autospecializate, cu masa totala maxima autorizata peste 12 tone).

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA), in 2005 s-au vindut 33.140 de vehicule comerciale si 1.647 de microbuze si autobuze.

Scapa si motocicletele sub 250 cmc

Potrivit Normelor, taxa nu se aplica nici motocicletelor cu o capacitate cilindrica de sub 250 cmc.

O alta noutate este ca pentru autoturismele si autovehiculele care nu au mai fost puse vreodata in circulatie, taxa datorata este la nivelul celei corespunzatoare autovehiculelor si autoturismelor cu o vechime sub 6 luni.

Actul publicat de Finante mai spune ca autovehiculele fabricate inainte de 1 ianuarie 2007 si aflate dupa aceasta data in stoc la un operator economic vinzator, fara sa fi fost puse vreodata in circulatie, din punctul de vedere al taxei speciale, sint considerate ca fiind noi.

Acciza elimina taxa

Pentru autoturismele normale si pentru cele de teren, a caror prima inmatriculare in Romania se realizeaza dupa 1 ianuarie 2007, si pentru care accizele au fost platite cu ocazia importului sau a achizitionarii de pe piata interna in cursul anului 2006, taxa speciala nu se mai datoreaza.

Nu sint supuse taxei speciale nici autovehiculele introduse in Romania temporar dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. Dar in acest caz sint mai multe conditii.

Prima ar fi ca persoana care introduce in tara autovehiculul trebuie sa aiba rezidenta in alt stat membru decit Romania. Totodata, trebuie sa foloseasca autovehiculul pentru uzul personal, adica in oricare alt scop decit cel profesional. In plus, nu trebuie sa-l doneze, sa-l inchirieze sau sa-l imprumute unui rezident din Romania, spun Normele Codului.

Taxa de inmatriculare se calculeaza in functie de cilindreea autoturismului, de gradul de poluare reglementat prin normele Euro si de vechimea autoturismului. Astfel ca valoarea ei incepe de la citeva zeci de euro, in cazul masinilor noi cu norma Euro 4, si poate ajunge la mii de euro, in cazul masinilor de cilindree mare, mai vechi de 6 ani, non-Euro.

Taxa speciala se aplica atit autoturismelor si autovehiculelor noi, cit si celor rulate, de fabricatie interna sau de afara, motiv pentru care Comisia Europeana nu a vazut-o ca pe o masura anticoncurentiala.

Normele de aplicare a Codului fiscal vor intra in vigoare de la 1 ianuarie, o data cu acesta.» vezi articolul original

sursa:Navigare: Stiri auto » Utilitarele scapa de taxa de inmatriculare

 Cele mai noi stiri
»  Programul Rabla bate pasul pe loc! Depunerea dosarelor pentru persoane juridice si institutii public
»  Vanzarile de autoturisme noi din UE au inregistrat o crestere de 10 % in luna martie
»  Aston Martin ataca piata americana cu un model exclusiv, al carui pret porneste de la sub 100.000 do
»  Peugeot va reduce la jumatate numarul de modele produse, in incercarea de a trece pe profit
»  Batmobilul made in Ucraina, spaima soselelor! Combinatie LETALA: caroserie ruseasca si motor de Ford
»  Cumperi o polita RCA? Uite cum sa nu iei teapa!
»  Atentie, soferi! CRESC AMENZILE de circulatie
»  Land Rover a creat sistemul care permite soferilor sa vada prin capota
»  Start pentru Rabla 2014. Iata noile schimbari ale programului
»  Vanzarile Dacia au crescut cu peste 200% intr-o tara PUTERNICA din UE
»  Azi incepe programul Rabla
»  Preturile la RCA EXPLODEAZA
Stiri auto Utilitarele scapa de taxa de inmatriculare